Ostrvo Lezbos / Grčka

Upoznajte Grčku onakvu kakva zaista jeste!              

Još od antičkih vremena ostrvo Lezbos slovi kao izvor posebne energije. Skoro na svakom koraku može se naići na momenat uzvišene lepote, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

Na ostrvu se na svakom koraku oseća gostoprimstvo, ljubaznost i iskreno poštovanje. Izvorna lepota ovog ostrva ostaje u sećanju dugo. Ostalo je još uvek poprilično netaknuto, onakvo kakvo je vekovima bilo, bez težine čelika, stakla i ostalih modernih materijala. Imaćete utisak da je vreme stalo, ostavivši Lezbos nedirnutim.

Ovo romantično mesto na čudan način ujedinjuje ribarska sela i mala turistička mesta, prepoznatljiva po kamenim kućama sa crvenim krovovima, koje se uzdižu uz strme ulice i popločene stepenice, sve do monumentalnih gradskih zidina. Mnogobrojne taverne u lučkim delovima nude bogat izbor morskih i drugih specijaliteta. Zbog svega ovoga, ukoliko želite da osetite suštinu grčkog duha, ovo je pravo mesto za vas!

Topla klima, plodna zemlja, ljubazno stanovništvo, divne plaže i bogato more su ono što nudi Lezbos. Na ostrvu danas postoji 11 milona stabala maslina, koje pokrivaju 40% njegove površine. Na zapadnom delu ostrva nalazi se, druga po veličini u svetu, “kamena šuma” sekvoje. Nastala je tako što su, pre oko 20 miliona godina stvoreni povoljni uslovi za fosilizaciju usled erupcije vulkana, prilikom koje je tadašnja tropska šuma na severozapadu ostrva bila metrima pokrivena lavom. Nakon iskopavanja, pronađene su velike količine okamenjenih stabala. 

Posebno naglašavamo da je Lezbos jedino ostrvo na svetu, koje je kao celokupna teritorija dobilo status “Geopark” -  dodeljuje ga Evropska Mreža Geoparkova (koja je u bliskoj saradnji sa UNESCO-m).

Lezbos ima dugačku istoriju koja seže više od 2 miliona godina unazad. Ovde su rođeni neki od najpoznatijih ljudi u istoriji, kao sto su grčki slikar Theofilos, pesnici Sappho i Alcaeus, kao i jedan od najpoznatijih filozofa sveta, Pittacus.

Ovo je najsunčanjije ostrvo Egejskog mora i treće po veličini među grčkim ostrvima, površine 1632km2 i obalom dugačkom 370km. Ima razuđenu obalu i dva zaliva od kojih je veći Kalonis i manji Geras. Ostrvom dominiraju planine, a dva najveća planinska vrha su Olympus i Lepetimnos, oba dostižu visinu od oko 968m nadmorske visine. 

Na Mitiliniju vlada mediteranska klima, sa srednjom godišnjom temperaturom od oko 18 stepeni celzijusa i bujnom vegetacijom. Iako je ostrvo u sastavu Grčke, mnogo je bliže turskom kopnu, što na najužem mestu iznosi samo 15 km, a do turskog grada Izmira vazdušnom linijom je udaljeno 100km. Glavni grad ostrva je Mitilini, koji se nalazi na istočnoj strani ostrva, u blizini manjeg zaliva, Geras. Ostrvo Lezbos je poznato kao najbolja lokacija u Evropi za posmatranje ptica selica. Na ostrvu postoje i izvori vrele vode koji su bili poznati jos u antičko doba. Preporučivali su ih onima koji su patili od hronične reume, kožnih oboljenja i išijasa. 

Hoteli na ostrvu su uglavnom porodični, gde svi gosti imaju utisak tople, domaćinske atmosfere. Većinom su to objekti sa manjim brojem soba, koje odlikuje pre svega čistoća i udobnost. Izgrađeni su od prirodnih materijala. Gostoprimstvo vlasnika i osoblja je na visokom nivou i ne može se porediti sa drugim letovalištima.

Briga o gostu je prioritet, hrana koja se sprema u hotelima je u većini slučajeva domaća, tradicionalna grčka, spremljena s puno pažnje domaćina.

Ostrvo je takođe poznato i po svojim jedinstvenim manastirima, koje ne propuštaju da obiđu svi gosti ostrva.

Treba napomenuti i da je ovo ostrvo mesto na kom i dalje postoji prva fabrika grčkog nacionalnog pića – ouzo, po mnogima najkvalitetnijeg ouza u zemlji.

Naš utisak prilikom boravka na ostrvu je da meštani izuzetno vole srpski narod i da se iskreno raduju što će prvi put srpski turisti organizovano i u većem broju doći na njihovo ostrvo i otkriti netaknuti raj.

Izaberite Lezbos kao svoju destinaciju za odmor, jer izvorna lepota prirode, topla duša domaćina i istinsko gostoprimstvo uz pristupačne cene, su najbolja formula odmora za pamćenje!

U PONUDI

Hotel se nalazi u mestu Pirgoi Thermis, na samoj plaži i 1000m od centra mesta. Od aerodroma je udaljen 20km. Prostire se na 1000m2.Hotel je izgrađen 2000. godine.

Prevoz: Avion - detaljnije
Agni studios se nalazi u mestu Petra, na samo 10m od mora, 400m od uređene plaže i 100m od centra Petre

Prevoz: Avion - detaljnije
Sve sobe su raspoređene u različitim zgradama i lepo dekorisane sa kvalitetnim nameštajem. Jedan od retkih \\\"Resort” - a na ostrvu! Hotel za pravi odmor, za sve goste, čak i one zahtevnije, sa vrhunskom hranom i gostoprimstvom domaćina.

Prevoz: Avion - detaljnije
Porodični hotel koji se nalazi u mestu Eftalou. Od aerodroma je udaljen 70 km. Od grada Molivosa je udaljen oko 2km. Svakodnevno je na raspolaganju besplatan mini bus koji saobraća između hotela i grada Molivosa. Hotel poseduje privatnu šljunkovito-kamenitu plažu.

Prevoz: Avion - detaljnije
Miran, tih hotel sa pogledom na Egejsko more i tursku obalu. Preporučujemo ga porodicama i ljudima koji žele pravi odmor. Kompleks sastavljen od nekoliko zgrada divnih pastelnih boja koje su u skladu sa veličanstvenim vrtovima. Ovaj hotel nudi ambijent u kojem ćete se opustiti i uživati.

Prevoz: Avion - detaljnije
Hotel se nalazi u mestu Molyvos, na 140m od plaže i 100m od centra mesta. Od aerodroma je udaljen 70km.

Prevoz: Avion - detaljnije
Nalazi se u Petri, 100m od plaže, 800m od centra mesta i oko 70km od aerodroma.

Prevoz: Avion - detaljnije
Stilizovan i veoma lep objekat sa 3*, ali ga nasa agencija deklariše kao 4*. Vlasnica hotela je dizajner i to se vidi na enterijeru, jer je originalan. Lociran je na obali mora, udaljen 300m od uređene plaže u Petri. Kvalitet hotela će vas iznenaditi. Preporučujemo ga porodicama sa decom, kao i parovima na medenom mesecu.

Prevoz: Avion - detaljnije
Nalazi se u Petri, 200m od peščane plaže i 800m od centra letovališta.

Prevoz: Avion - detaljnije
Vrlo blizu plaže, poseduje prostrane sobe pogodne za porodice.

Prevoz: Avion - detaljnije
Hotel se nalazi na plaži, 50m od najbliže autobuske stanice i 65km od aerodroma.

Prevoz: Avion - detaljnije
Irene se nalazi u mestu Petra, na samo 10m od mora, 400m od uređene plaže i 50m od centra Petre. Od aerodroma je udaljen 65km. Posednje renoviranje je bilo 2011.godine.

Prevoz: Avion - detaljnije
Toula se nalazi u mestu Petra, na samo 10m od mora, 400m od uređene plaže i 100m od centra Petre. Od aerodroma je udaljen 65km.

Prevoz: Avion - detaljnije
Stella se nalazi u mestu Petra, na 300m od uređene plaže i 100m od centra Petre. Od aerodroma je udaljen 65km. Obejekat je sagrađen 1995.godine.

Prevoz: Avion - detaljnije
Hotel se nalazi u mestu Anaxos, udaljen je 65m od prelepe peščane plaže i 59m od centra mesta. Od aerodroma je udaljen 67km. Prostire se na 1600m2. Hotel je izgrađen 1991. godine, a poslednje renoviranje je bilo 2010. godine.

Prevoz: Avion - detaljnije
Porodični studiji na prelepoj, širokoj peščanoj plaži Anaksos-a, čiji vlasnici žive iznad studija i na raspolaganju su gostima za bilo kakve potrbe. Sam objekat je lep, kvalitetan, sve sobe imaju pogled na more sa strane. U studijima se, na svakom koraku, oseća poznati grčki gostoprimljivi duh.Odličan odnos cene i kvaliteta.

Prevoz: Avion - detaljnije
Nalazi u mestu Anaxos ,udaljen od plaže 400m. Od aerodroma je udaljen 70km. Prostire se na 1000m2.

Prevoz: Avion - detaljnije
Apartmani se nalazi u mestu Anaxos ,udaljen od plaže 80 m. Od aerodroma je udaljen 70 km. Od centra Anaxosa je udaljen 100 m.Renovira je 2007. godine.

Prevoz: Avion - detaljnije
Tradicionalni kompleks studija i apartmana koji se nalaze na mirnom području, nedaleko od plaže. Uživaćete u predivnom okruženju palmi i maslina. Preporučujemo ga, kako porodicama sa decom, tako i odraslima. Porodica u čijem vlasništvu je Anaxos Garden, uvek je tu da izađe u susret svim Vašim željama.

Prevoz: Kombinovani - detaljnije
Lep, porodični kompleks na odličnoj lokaciji. Dobro očuvan i izuzetno čist, iznenadiće vas koliko!

Prevoz: Avion - detaljnije
Jednostavni studiji i apartmani. Jeftino, ali lepo rešenje za letovanje, za porodice i odrasle. Locirani su u velikoj bašti. Tu žive i vlasnici objekta, tako da ne treba da vas iznenadi ukoliko ugledate ubrane plodove voća i povrća koje oni uzgajaju u privatnoj radinosti, kao i veliku pažnju i gostoprimstvo prema svojim gostima.

Prevoz: Avion - detaljnije